På minameddelanden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
En tjänst för säker digital post
från myndigheter och kommuner
En tjänst för säker digital post
från myndigheter och kommuner

Meny

Sök

Aktuellt

Digital post från myndigheter bör vara förstahandsval

”Traditionell fysisk posthantering bör fasas ut från de statliga myndigheterna och samtliga individer och företag ges tillgång till en digital postlåda för att ta emot e-post från staten. Traditionell fysisk post ska kunna behållas genom ett aktivt val.”

Så skriver Digitaliseringskommissionen som idag presenterade sitt betänkande ”Digitaliseringens transformerande kraft – vägval för framtiden” för it-minister Mehmet Kaplan och regeringen. En statlig utredning som ska hjälpa regeringen att skynda på it-utvecklingen i Sverige.

Ett av utredningens förslag går ut på att staten bör fråga varje medborgare om hen vill ha post från myndigheter digitalt eller på papper.

”Regeringen bör under en 3-årsperiod främja en utfasning av traditionell posthantering från de statliga myndigheterna och ge samtliga individer och företag tillgång till en digital postlåda för att hantera post från myndigheterna. Den som så önskar ska på ett enkelt sätt, genom ett aktivt val, kunna behålla en traditionell posthantering. Vissa juridiska frågeställningar bör klargöras innan förslaget genomförs, utredningen bedömer att detta kan ske under den 3-åriga införandeperioden.”

Digitaliseringskommisionen skriver också att en övergång till digital post som förstaval ger besparingar på 1 381 miljoner över tio år, lika mycket som 325 extra sjuksköterskor eller 1046 förskoleplatser per år. Det ger också stora minskningar i koldioxidutsläppen, enligt beräkning 60 tusen ton CO2. Det motsvarar ca 30 miljoner mil bensinbilskörning eller utsläpp från knappt 30 000 bensinbilar i Sverige under ett år.

Mina meddelanden välkomnar utredningens slutsatser och förslag och hoppas nu att allt fler myndigheter och kommuner skyndar på att ansluta så att värdet för privatpersoner och företag blir stort den dagen man gör valet.

Läs hela artikeln på digitaliseringskommissionen.se

Läs hela betänkandetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster