På minameddelanden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
En tjänst för säker digital post
från myndigheter och kommuner
En tjänst för säker digital post
från myndigheter och kommuner

Meny

Sök

Nyheter

Möjligheten att använda Sterias gratiscertifikat tas bort

Fr.o.m. måndag den 16 maj 2016 tar Mina meddelanden bort möjligheten att använda Sterias gratiscertifikat i Mina meddelandens testmiljö, exempelvis Kommun B, Bolag A m. fl.

Det finns flera orsaker till detta:

Säkerhet

För att öka säkerheten kan vi inte längre tillåta ”anonyma” certifikat, utan kräver certifikat som ägs av en godkänd avsändare/förmedlare. Fler och fler ansluter till tjänsten och börjar testa, vilket gör att vi måste öka spårbarheten.

Support

Just nu har vi ca 30 avsändare och förmedlare som utnyttjar testmiljön. När fler använder samma certifikat har vi svårigheter att hjälpa till vid eventuella problem eftersom spårbarheten försvåras. Med ännu fler anslutna myndigheter och förmedlare kommer problemen att accelerera.

Produktionsgodkännande

Innan produktionsgodkännande måste verifieringstestet bl.a. kontrollera att certifikathanteringen fungerar som den ska. Om fler avsändare och förmedlare använder samma certifikat blir detta svårt att genomföra. I värsta fall kan myndigheten bli nekad att gå in i produktion.

Kontakt

Om du har frågor, var vänlig kontakta asa.eklind@skatteverket.se eller support.minameddelanden@skatteverket.se.